Omschrijving

Dit gemeentelijk monument is gelegen in de populaire "Maredijkbuurt"in Leiden. Het is het enige huis dat bewaard is gebleven van een reeks van acht vergelijkbare woonhuizen uit die tijd aan de Maredijk. Ze verrezen in het voormalige Stadsvrijdom, het deel van de stad, dat buiten de in 1611 gegraven singelgracht kwam te liggen. Dit pand is ook ingetekend op de 'Nieuwe kaart der stad Leyden' van W.J. van Campen uit 1850 en is één van de oudste nog bestaande panden buiten de singel in dit deel van de stad. Het huis staat ingeklemd tussen twee veel hoger opgaande panden met jongere voorgevels en maakt deel uit van een gesloten straatwand, waarin het opvalt vanwege het ten opzichte van de omringende panden afwijkende formaat en vanwege de bijzondere verschijningsvorm. Het smalle en oorspronkelijk ondiepe pand met een voorgevel, die een variant is op de klokgevel, is in 2004 aan de achterzijde vergroot, waarbij de oorspronkelijke achtergevel verdween. De woning heeft 2 slaapkamers en een ruime, gezellige tuin op het westen.

Leiden is goed bereikbaar en centraal gelegen t.o.v. de grote steden Den Haag en Amsterdam, maar ook van Schiphol. De Bollenstreek en het strand zijn op fietsafstand. Het huis zelf is op loopafstand van het Centraal Station en ook het centrum van Leiden is nabij. Kortom alle faciliteiten in de buurt.

Eventueel is op loopafstand van de woning een garagebox met een vraagprijs van € 25.000,- k.k. beschikbaar.

Wetenswaardigheden:
- Woonoppervlakte 75 m²
- Externe bergruimte 4 m²
- Inhoud woning 272 m³
- Perceelgrootte woning 94 m²
- 2 (slaap)kamers
- Gemeentelijk monument
- Grotendeels dubbelglas
- Eventueel is op loopafstand van de woning een garagebox met een vraagprijs van € 25.000,- k.k. beschikbaar.
- Oplevering kan snel 

Koopakte:
- voor woningen ouder dan 30 jaar is de ouderdomsclausule van toepassing
- voor woningen gebouwd voor 1993 is de asbestclausule van toepassing

Indeling

Entree, hal meterkast, antieke spiltrap, eetgedeelte bij de voorkamer (straatzijde), compacte open keuken in hoekopstelling van alle gemakken voorzien zoals een fornuis met oven, afzuigkap, vaatwasser, magnetron en een keukenmeubel. 

Doorloop met prettige lichtinval door een dakraam, badkamer met een lichtkoepel,  hoekbad/douchecombinatie, toilet met wandcloset, handdoekradiator, mechanische ventilatie en hoekmeubel met wastafel.

In de achteruitbouw aan de tuinzijde ligt de woonkamer met zitgedeelte en openslaande deuren naar de achtertuin op het westen, niveauverschil en terras gedeeltelijk voorzien van houten vlonders en berging aan de achterzijde.

Eerste verdieping

Via spiltrap naar de 1e verdieping, overloop met vaste kast waarin opstelplaats cv-ketel (Intergas), ouderslaapkamer aan de tuinzijde met kastruimte. Aan de voorzijde bevindt zich de tweede slaapkamer met bergruimte.

Kenmerken